Pevaryl hüvelykúp 3x

2542 Ft
847 Ft/db

Gombás eredetű hüvelyi fertőzés kezelésére alkalmazható.

PEVARYL G hüvelykúp

Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.
•Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.
•Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
•További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
•Sürgősen keresse fel orvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.


A betegtájékoztató tartalma:
1.Milyen típusú gyógyszer a Pevaryl G hüvelykúp és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.Tudnivalók a Pevaryl G hüvelykúp alkalmazása előtt.
3.Hogyan kell alkalmazni a Pevaryl G hüvelykúpot?
4.Lehetséges mellékhatások
5.Tárolás

Pevaryl G hüvelykúp

Hatóanyag: 150 mg ekonazol-nitrát hüvelykúponként. Segédanyagok: szilárd zsír. Leírás: Hüvelykúp: fehér vagy csaknem fehér színű, torpedó formájú hüvelykúp enyhe zsír illattal. Csomagolás: 3 db hüvelykúp PVC/PE buborékfóliában és dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Janssen-Cilag division of Johnson & Johnson Kft.,
Törökbálint

Gyártó:
Janssen Pharmaceutica N.V., Beerse,
Belgium


1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A PEVARYL G ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A hüvelykúp a hüvely gombás fertőzéseinek (hüvelyi folyás) kezelésére szolgál. Amennyiben az élesztőgomba fertőzés valamelyik tünete jelentkezik Önnél (hüvelyviszketés, égő érzés, váladékozás) és orvosa korábban megállapította, hogy ezeket a tüneteket gombafertőzés okozza, a Pevaryl G hüvelykúp használatával megszüntetheti a fenti panaszokat.

A hüvelyi gombafertőzés:
A gombás hüvelyi fertőzés, a hüvelyi fertőzések egyik gyakori fajtája. Ezt az állapotot a Candidanak nevezett gomba okozza.
Még egészséges nők esetében is rendszerint megtalálható a Candida a bőrön, a szájban, az emésztőrendszerben és a hüvelyben. Néha a gomba túlzott mértékben elszaporodik, ennek következménye a hüvelyi folyás. Gombás hüvelyi fertőzés az élet majdnem minden szakaszában előfordulhat, leginkább a 18-45 éves korosztálynál.

A fertőzésre különösen hajlamosak azok a nők, akik terhesek, cukorbetegek, antibiotikumot, fogamzásgátlót szednek vagy immunrendszerük legyengült.

A gombás hüvelyi fertőzés tünetei:
A gombafertőzésnek sok tünete lehet, többek között az alábbiak:
•Hüvelyviszketés (enyhétől az erősig).
•Sűrű, túrós fehér váladék.
•Hüvelyi érzékenység, irritáció és égő érzés, különösen közösülés során.
•Kiütés vagy vörösség a hüvely körül.
A fentiektől eltérő hüvelyfolyás, pl. sárgás-zöld vagy halszagú váladék azt jelezheti, hogy Ön nem gombafertőzésben szenved. Ebben az esetben a Pevaryl G hüvelykúp alkalmazása előtt keresse fel orvosát.


2. TUDNIVALÓK A PEVARYL G HÜVELYKLIP ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ha korábban sohasem tapasztalta a fenti tüneteket, forduljon orvoshoz a Pevaryl G hüvelykúp használata előtt. Mivel a Pevaryl G hüvelykúp alkalmazási területe a hüvelyi gombafertőzés, más típusú hüvelyfertőzés esetén az orvos állapítja meg a szükséges terápiát.
Amennyiben rendszeresen előfordul, hogy hüvelyi fertőzése van (két hónapon belül visszatér) vagy hüvelyi fertőzése a megfelelő kezelés hatására sem gyógyul könnyen (3 nap alatt), haladéktalanul keresse fel orvosát, hogy ennek okát orvosa kivizsgálhassa és a megfelelő kezelésben részesíthesse.

Ne alkalmazza a Pevaryl G hüvelykúpot:
-ha túlérzékeny a készítmény hatóanyagára vagy bármely segédanyagára,
-ha lázas,
-ha alhasi fájdalma, hát- vagy vállfájdalma van.

Terhesség, szoptatás
Terhesség idején a készítmény csak abban az esetben használható, ha orvosa azt az Ön terhessége ismeretében kifejezetten előírta. Ha terhes, vagy úgy véli, hogy esetleg terhes, tájékoztassa erről orvosát, mielőtt a Pevaryl G hüvelykúpot használná.
Szoptatás esetén alkalmazása óvatossággal ajánlott.

Egyéb gyógyszerek alkalmazása:
Feltétlenül tájékoztassa gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre
Nem ismert.


3.HOGYAN KELL ALKALMAZNI A PEVARYL G HÜVELYKÚPOT?

3 egymást követő napon, lefekvéskor fekvő helyzetben 1 hüvelykúpot kell felvezetni a hüvely hátsó faláig, amilyen magasan csak lehet. Utána célszerű 10-15 percig háton fekve maradni. Ez idő alatt a hüvelykúp elfolyósodik és eloszlik a hüvely belső felületén.
-A kezelést a havi vérzés (menstruáció) alatt nem célszerű elkezdeni.
-Ne szakítsa meg a kezelést azért, mert panaszai a harmadik hüvelykúp alkalmazása előtt elmúlnak. Az eredményes kezelés érdekében mind a 3 hüvelykúpot fel kell használni.
-Lehetőleg mindig este, közvetlenül lefekvés előtt alkalmazza a hüvelykúpot.
-Ne használjon tampont a hüvelykúppal történő kezelés alatt.
-Ha partnere nemi szerve viszket, vörösödik, célszerű lehet a partner egyidejű kezelése is ekonazol tartalmú Pevaryl 1 % krémmel az újrafertőződés elkerülése érdekében.
-A külső hüvelyi területet célszerű szárazon tartani, mert a száraz környezet előnytelen a gomba szaporodása szempontjából, ezért fürdőzés vagy úszás után célszerű a nedves fürdőruhát mielőbb szárazra cserélni. Pamut alsónemű használata ajánlott.
-Székelés vagy vizelés után előröl hátrafelé (a hüvelytől elfelé) haladva töröljön.
-Ne alkalmazzon hüvelyöblítést, hacsak orvosa ezt elő nem írta. A hüvelyöblítés megzavarhatja a hüvely bakteriális egyensúlyát.
-A viszketésnek célszerű ellenállni, mert a vakaródzás az irritációt és a fertőzés kiterjedését növelheti.
-Beszélje meg orvosával, ha egyéb gyógyszereket szed. Bizonyos gyógyszerek érzékenyebbé tehetik a hüvelyt a fertőzésekkel szemben.
-3 napig kerülni kell a nemi érintkezést. A kezelés alatt egyébként sem javasolt olyan diafragma, pessarium, gumióvszer alkalmazása, melynek anyaga deformálódhat vagy károsodhat, továbbá a hüvelykúp hatását befolyásolhatja.
-A hygienés szabályok betartása fontos az újrafertőződés megelőzése szempontjából.


4.LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszernek a Pevaryl G hüvelykúpnak is lehetnek mellékhatásai.
Előfordulhat helyi irritáció - az égő érzés átmeneti erősödése -, mely azonban rövid időn belül megszűnik.
A fehérneműn foltot nem hagy.


5.TÁROLÁS

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni. A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

OGYI-T-7337/01

Betegtájékoztató OGYI-eng. száma: 29 485/55/2003

Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu