Ben-u-ron 500mg tabletta 20x

A Ben-u-ron tabletta enyhe és mérsékelten erős fájdalom és láz csillapítására szolgál. A készítmény hatóanyaga, a paracetamol, fájdalomcsillapító, lázcsillapító és gyenge gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Mielőtt elkezdené gyógyszerét szedni, alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.
-Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő és szakszerű alkalmazása.
-Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
-További kérdéseivel forduljon gyógyszerészéhez.
-Sürgősen keresse fel orvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:
1.Milyen típusú gyógyszer a Ben-u-ron 500 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.Tudnivalók a Ben-u-ron 500 mg tabletta szedése előtt.
3.Hogyan kell alkalmazni a Ben-u-ron 500 mg tablettát?
4.Lehetséges mellékhatások.
5.Tárolás.

Mit tartalmaz a Ben-u-ron 500 mg tabletta?
Hatóanyag: 500 mg paracetamol tablettánként. Egyéb összetevők: Povidon, kukoricakeményítő, talkum, sztearinsav, szilícium-dioxid, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium.

Gyártó és a forgalombahozatali engedély jogosultja:
BENE Arzneimittel GmbH.
München, Németország

1.MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BEN-U-RON 500MG TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Enyhe és mérsékelten erős fájdalom és láz csillapítására szolgál. A készítmény hatóanyaga, a paracetamol, fájdalomcsillapító, lázcsillapító és gyenge gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

2.TUDNIVALÓK A BEN-U-RON 500 MG TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT
Ne alkalmazza a készítményt:
-ha túlérzékeny a készítmény hatóanyagára vagy bármely segédanyagára,
-ha súlyos máj- és veseműködési zavarban szenved,
-glukóz-6-foszfát dehidrogenáz örökletes hiánya esetén,
-12 év alatti életkorban;
-idült alkoholizmus esetén.

A tabletta egyedi orvosi elbírálás alapján adható:
-károsodott májfunkció (májgyulladás, alkoholizmus),
-Gilbert szindróma (alkati sajátosság, a normálisnál több az epefesték a vérben),
-károsodott vesefunkció esetén.

Mire kell különösen figyelni a Ben-u-ron 500 mg tabletta szedésekor?
A készítmény befolyásolhatja egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményét (pl.: vér-cukor szint). A készítmény hosszantartó és/vagy magas adag-1 ban való alkalmazása máj-és vesekárosodás, továbbá vérkép-elváltozás kialakulásához vezethet.
A készítmény hosszantartó, nagy adagokban való szedése, ill. az előírástól eltérő alkalmazása esetén fejfájás jelentkezhet, ami az adag emelése mellett is megmarad. Ilyen esetekben a gyógyszer szedését abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni.

A Ben-u-ron együttes alkalmazása étellel/itallal
A kezelés ideje alatt alkoholt fogyasztani tilos.

Terhesség, szoptatás
Terhesség és szoptatás ideje alatt a készítmény kizárólag egyedi orvosi elbírálás alapján szedhető.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre Fenti képességeketa készítmény általában nem befolyásolja.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek:
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógy¬szerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket Is.

Egyedi orvosi elbírálás alapján szedhető együtt egyes altatókkal, epilepszia elleni gyógyszerek¬kel (pl. fenobarbital, fenitoin, karbamazepin), vér¬alvadásgátlókkal, a gyomor ürülését gyorsító vagy lassító szerekkel, rifampicinnel, kloramfenikollal, szalicilamiddel, glutetimiddel zidovudinnel, doxorubicinnel.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A BEN-U-RON 500 MG TABLETTÁT?
A Ben-u-ron a beteg életkora és testsúlya szerint adagolandó.
Szokásos egyszeri adagja 10-15 mg paracetamol / testtömeg-kilogramm. Maximális napi dózis: 50 mg / testtömeg-kilogramm.
Szokásos adagja, amennyiben az orvos másképp nem rendeli: Egyszeri adag: 12 év (50 testtömeg-kilogramm) felett: 1 - 2 tabletta. Az egyszeri adag 4 órán belül nem ismételhető. 6 - 8 óránként adható újra, naponta maximum 4-szer. Felnőttek napi adagja a 8 tablettát (4 g) nem haladhatja meg.

Károsodott máj funkciók esetén, valamint Gilbert kórban dóziscsökkentés vagy az adagolási időkö¬zök növelése szükséges.
Csökkent veseműködés- esetén a gyógyszer 8 órás időközökkel szedhető.
A tablettát szétrágás nélkül, fél pohár vízzel kell bevenni. Étkezés közben vagy után bevéve a hatás később jelentkezhet. Paracetamol alkalmazása néhány napnál hosszabb ideig nem javasolt.

Ha a tabletta alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha az előírtnál több tablettát vett be:
A túladagolás első tüneteiként émelygés, hányás, súlyos hasi fájdalom jelenhet meg. Túladagolás bekövetkeztekor azonnal orvoshoz kell fordulni, még akkor is, ha a mérgezés tünetei időlegesen javulni látszanak.
A túladagolás súlyosan károsíthatja a májat és a vesét!

Ha adagját elfelejtette bevenni:
Következő alkalommal ne vegyen be dupla adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.

A kezelés megszakításakor jelentkező mellékhatások:
Az adagolás hirtelen megszakítása fejfájás, fáradtság, izomfájdalom, idegesség és vegetatív tünetek fellépését idézheti elő.

4.LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszernek, a Ben-u-ron-nak is lehetnek mellékhatásai.
Az előírások szerint alkalmazva ritkán várható mel¬lékhatás. A bőrön bőrvörösség, ritkán allergiás kiütés jelentkezhet.
Egyes esetekben hörgőgörcs, főként arra hajlamos személyeken fájdalomcsillapító által kiváltott asztma előfordult.
Kivételes esetben jelentkezhet paracetamol hatására a vérképzés allergiára visszavezethető zavara, pl. a vérlemezkék, vagy a fehérvérsejtek, vagy a vér valamennyi alakos eleme számának csökkenése, ül. más túlérzékenységi reakciók (lágyrész-vizenyő, légszomj, verejtékezés, hirtelen jelentős vérnyo¬másesés, beleértve sokk kialakulását).

Túlérzékenységi reakció első tüneteinek jelentkezésekor a gyógyszer szedését azonnal meg kell szakítani, és orvoshoz kell fordulni.
Nagy adagokban való és/vagy hosszantartó alkalmazás súlyos, igen nagy adagok szedése végzetes májkárosodáshoz (visszafordíthatatlan májszövetelhalás) vezethet.
Korai tünetei: étvágytalanság, hányinger, hányás, izzadás, általános gyengeség, rossz közérzet. Nagy adagokban való és/vagy hosszantartó adagolás, különösen más gyulladáscsökkentőkkel, lázcsillapítókkal kombinálva vesekárosodást, veseelégtelenséget is előidézhet (fájdalomcsillapító által kiváltott vesekárosodás). Mellékhatások észleléséről vagy egyéb szokatlan tünetekről a kezelőorvost értesíteni kell.

5.TÁROLÁS
Legfeljebb 30°C-on tárolandó. A készítmény csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül használható fel. A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

Csomagolás: 20 db (2 x 10 db) tabletta buborékfóliában és dobozban.

OGYI-T-4662/01.

Betegtájékoztató OGYI engedély száma: 30066/55/03.

Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu