A koleszterinszint és a fokhagyma

A mai kor táplálkozási szokásai nem szolgálják megfelelően az egészségünket. Eddig a 35 évnél idősebb férfiaknál és a 45 évnél idősebb nőknél tartották szükségesnek a rendszeres koleszterinszint mérést. Azonban mára ez megváltozott. Egyre több fiatalabb korosztályú férfinál, nőnél jelenik meg a magas koleszterin szint problémája.

A koleszterinszint és a fokhagyma

Magyarországon a halálozási statisztika alapján a legtöbben szív- és érrendszeri betegségek miatt hunynak el, évente 70 ezer ember hal meg szív- és érrendszeri betegségek következtében. Ezeknek a betegségeknek a hátterében a magas koleszterinszint is állhat. Ezért nagyon fontos magas koleszterin szint korai megállapítása, mert kezelés nélkül akár szívinfarktushoz is vezethet.

Szerencsére azonban, a magas koleszterin szint azonban megelőzhető és kezelhető. Tudatos táplálkozással, rendszeres mozgással vagyis életmódváltással csökkenteni lehet a koleszterinszintet és ezzel a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.

A koleszterin szint csökkentésében segítségünk lehet a fokhagyma is.


A fokhagyma az egyik legrégebb óta használt gyógynövényünk, már az ókorban is használták Számos betegségre javasolták. Antibiotikus, gombaellenes és vírusölő hatása is van.

A fokhagyma kiváló gyógynövény, ha vér- és érrendszeri problémáink vannak, hiszen koleszterin csökkentő és vérnyomás csökkentő hatású, továbbá véralvadásgátló és értisztító is.

A fokhagymát nyersen érdemes leginkább fogyasztani, mert ekkor keletkezik az allicin nevű hatóanyaga. Amikor a friss fokhagymát felvagdossák vagy összezúzzák, összerágják, akkor szabadul fel az allicin, mely fokhagyma jellegzetes illatáért is felelős.

Ha hőkezelésnek vetjük alá a fokhagymát, például ha megsütjük, akkor elveszíti ezt az értékes hatóanyagát.

Sokan azért nem fogyasztják a fokhagymát, mert kellemetlen, erős illatától nehéz megszabadulni. Az egyszerű fogmosás ehhez nem elegendő. Azonban számos trükk, praktika létezik, melyek a segítségünkre vannak ebben. Ha a fokhagyma fogyasztása után például elrágcsálunk egy szál petrezselymet, eltüntethetjük a zavaró fokhagymaszagot. De ugyanilyen jó hatású, ha friss citromból készült limonádét iszunk a fokhagyma fogyasztása után. Ráadásul, a petrezselyemnek és a citromnak is nagyon kedvező hatásai vannak az egészségünkre is.

Ha nem akarunk ezzel bajlódni, ma már számos fokhagymakivonat, kapszula vásárolható.

Termék:

Allisat fokhagyma drazsé 100x 776 Ft
Bánó Fokhagyma-Galagonya-Fagyöngy kapszula 100x 3642 Ft
Cirkulin fokhagymagyöngy drazsé 180x 1690 Ft
Napi1 Fokhagyma extraktum kapszula 30x 1041 Ft
Jutavit Fokhagyma 420mg kapszula 100x 898 Ft
Allisat fokhagyma drazsé szelénnel 100x 794 Ft
Dr. Chen Fokhagymaolaj kapszula C-vitaminnal 100x 1796 Ft
Jamieson Fokhagyma 500mg szagtalan kapszula 300x 4214 Ft
BioCo Fokhagyma + Galagonya + Ginkgo biloba tabletta 60x 2324 Ft

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu